Close

Het verschil tussen opstijgend vocht en condensatie

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen vocht veroorzaakt door condensatie en vocht veroorzaakt door andere factoren, zoals opstijgend vocht, regenwater dat binnenkomt, slecht leidingwerk of slechte afvoer.
Gemakkelijk verward, opstijgend vocht en condensatie zijn beide dingen die je thuis kunt tegenkomen. Hoewel de ene relatief eenvoudig kan worden verholpen voordat te veel schade wordt aangericht, heeft de andere meer tijd en investeringen nodig om deze uit uw huis te bannen. Wat vocht wordt veroorzaakt door condensatie, het meest voorkomende type. Zie hieronder voor andere soorten vocht.


Wat is condensatie?


Condensatie treedt op wanneer vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals een muur, raam, spiegel enz. De lucht kan het vocht niet vasthouden en er verschijnen kleine druppels water. Waterdamp in de lucht kan van nature voorkomen door weersomstandigheden, ademhaling door mensen en zelfs planten. Je kunt het niet zien, maar het is er in je huis. De waterdamp zweeft vrolijk rond je huis, en is redelijk onschadelijk. Pas als het in aanraking komt met iets kouds, begint het lastiger te worden.Wanneer het iets kouds raakt, zoals een raam of een slecht geïsoleerd oppervlak, daalt de waterdamp in temperatuur en verliest een deel van zijn sterkte. Het kan zijn watergehalte niet langer vasthouden en laat het op het koudere oppervlak vallen. Dit afgezette water zie je als je condensatie opmerkt. U kunt condensatie verwachten op elk oppervlak waar de koude lucht van de buitenwereld in contact komt met de warmte van uw huis. Ramen en dunne, slecht geïsoleerde muren zijn de gebruikelijke locaties waar u condensatie kunt verwachten.
Condensatie kan zwarte schimmel veroorzaken. Zwarte schimmel, of Stachybotrys, is een natuurlijk voorkomende schimmel die moeder natuur helpt items zoals vegetatie af te breken en terug te brengen naar de bodem. Helaas herkent deze schimmel het verschil tussen de binnenkant van uw huis en een beschimmelde appel niet – het vindt alleen de vochtigheid die wordt veroorzaakt door condensatie.


Wat is opstijgend vocht?


Opstijgend vocht is anders dan condensatie, hoewel het hetzelfde uiterlijk kan hebben. Stel je voor dat een spons in een badkuip vol water wordt gedompeld. Water stroomt omhoog door de spons als de spons het water naar binnen zuigt. Huisstenen die op vochtige grond zijn geplaatst, gedragen zich op dezelfde manier als deze spons, en zuigt het water op uit de natte grond om hen heen, in een opwaartse beweging, vandaar de naam “stijgend vochtig”. Bakstenen en metselwerk blijven water opzuigen totdat de zwaartekracht aangeeft dat het zichzelf niet meer metselwerk kan opvoeren, meestal op ongeveer 1,2 meter, en de vochtniveaus zich gewoon ophopen in het getroffen gebied.


Net als de zwarte schimmel op door condensatie aangetaste muren, trekken de natte gebieden die betrokken zijn bij optrekkend vocht ook de sporen van de Stachybotrys-schimmel aan, en dat kan het eerste teken zijn dat u merkt dat u een probleem met optrekkend vocht heeft. U kunt ook de schade aan de buitenkant van uw huis opmerken, met een opvallend vloedmerk op de buitenste stenen.


Verwar opstijgend vocht echter niet met andere veel voorkomende soorten vocht. De muren op de begane grond kunnen last hebben van een vergelijkbare toestand die binnendringt in vocht. Gebruikelijk in met cement gesmolten huizen, of die waar de spouwmuren zijn gevuld, binnendringend vocht is het resultaat van opgesloten vocht dat niet kan ontsnappen, of een toename van waterdamp die de enkele ontsnappingsroutes in een huis overweldigt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *