Close

Blog

  • Home
  •  / 
  • Nieuwsfeed

Hoe stijgend vocht te repareren

Deze gids zal u informeren over wat opstijgend vocht is, hoe het uw gebouw beïnvloedt en hoe u het probleem kunt oplossen met behulp van moderne siliconen vochtbestendige technieken.
Wat is opstijgend vocht?


Stijgend vocht is een probleem waar bouwers en huiseigenaren sinds de Romeinse tijd last van hebben.


Stijgend vocht is de term die wordt gebruikt voor de langzame beweging van water van de lagere delen van muren naar hogere delen van de structuur. Het is een veel voorkomend probleem dat oudere huizen treft, evenals nieuwere gebouwen die mogelijk niet correct zijn gebouwd.


Opstijgend vocht treedt op wanneer grondwater door kleine scheuren in het metselwerk of metselwerk van een structuur omhoog komt via een proces dat capillaire werking wordt genoemd. Wanneer vocht de muren van een gebouw binnendringt, kan dit de integriteit en het fysieke uiterlijk beschadigen.Opstijgend vocht wordt in moderne gebouwen voorkomen door het gebruik van een vochtbestendige baan – een waterdicht plastic membraan dat langs de mortellijn van een gebouw gaat. Oudere gebouwen of gebouwen waar het vochtbestendige parcours is beschadigd – zijn gevoelig voor vocht.


Wat doet het met het gebouw?


Opstijgend vocht kan een aantal esthetische, structurele en zelfs gezondheidsgerelateerde problemen veroorzaken.
Esthetisch gezien kan optrekkend vocht afbladderen, barsten, en bubbelverf en pleisterwerk vormen, ‘water-getijde’ markeringen geven die laten zien waar het water langs muren is gestegen, evenals uitbloeiing (een witte zoutafzetting die er ook lelijk uitziet op muren, vloeren of plafonds).


Structureel kan vocht in houtconstructies en plinten binnendringen waardoor ze gaan rotten. Ook wanneer water stijgt, kan het zout afzetten in bouwconstructies, wat corrosie en achteruitgang van integriteit veroorzaakt door een fenomeen dat bekend staat als ‘zoutaanval’.
Vochtige omstandigheden stimuleren ook de groei van schimmels, wat een aanzienlijk gezondheidsrisico kan zijn. Het vocht zelf kan een factor zijn bij gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën, verkoudheid en griep.
Opstijgend vocht kan de integriteit en waarde van een eigendom aanzienlijk beïnvloeden – en oppervlakkige behandelingen zoals herschilderen, coaten of reinigen van het oppervlak laten het niet verdwijnen.


Hoe repareer je opstijgend vocht?


De enige manier om opstijgend vocht te behandelen is om een ​​nieuwe vochtwerende loop te creëren om vochtbeweging door de structuur te voorkomen. Historisch gezien werden muren ingesneden en metselwerk verwijderd om een ​​nieuwe fysieke vochtwerende baan langs de metselwerklijn te installeren. Dit proces levert voor de meeste structuren een aantal problemen op. Ten eerste is het een langdurig, moeilijk en duur proces waarbij fysiek delen van uw huis of gebouw worden gesneden en gerepareerd. Het is ook riskant voor oude gebouwen die het meest te kampen hebben met opstijgend vocht – omdat het waarschijnlijk zwakkere structuren zijn waar verdere aantasting van de integriteit niet in gevaar mag worden gebracht.


Onze aanbevolen manier van handelen is het gebruik van vochtbestendige cursustechnologieën die beschermen tegen opstijgend vocht zonder dat u uw huis of gebouw hoeft te beschadigen. De vochtbestendige cursusproducten van DPC Cream en Fluid kunnen een gebouw waterdicht en zoutbestendig maken door ze in het metselwerk van een constructie te injecteren. Om dit te doen, worden gaten in de baksteen of metselwerk geboord, vervolgens wordt de vloeistof of crème geïnjecteerd, waardoor een barrière voor opstijgend vocht ontstaat

Het verschil tussen opstijgend vocht en condensatie

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen vocht veroorzaakt door condensatie en vocht veroorzaakt door andere factoren, zoals opstijgend vocht, regenwater dat binnenkomt, slecht leidingwerk of slechte afvoer.
Gemakkelijk verward, opstijgend vocht en condensatie zijn beide dingen die je thuis kunt tegenkomen. Hoewel de ene relatief eenvoudig kan worden verholpen voordat te veel schade wordt aangericht, heeft de andere meer tijd en investeringen nodig om deze uit uw huis te bannen. Wat vocht wordt veroorzaakt door condensatie, het meest voorkomende type. Zie hieronder voor andere soorten vocht.


Wat is condensatie?


Condensatie treedt op wanneer vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals een muur, raam, spiegel enz. De lucht kan het vocht niet vasthouden en er verschijnen kleine druppels water. Waterdamp in de lucht kan van nature voorkomen door weersomstandigheden, ademhaling door mensen en zelfs planten. Je kunt het niet zien, maar het is er in je huis. De waterdamp zweeft vrolijk rond je huis, en is redelijk onschadelijk. Pas als het in aanraking komt met iets kouds, begint het lastiger te worden.Wanneer het iets kouds raakt, zoals een raam of een slecht geïsoleerd oppervlak, daalt de waterdamp in temperatuur en verliest een deel van zijn sterkte. Het kan zijn watergehalte niet langer vasthouden en laat het op het koudere oppervlak vallen. Dit afgezette water zie je als je condensatie opmerkt. U kunt condensatie verwachten op elk oppervlak waar de koude lucht van de buitenwereld in contact komt met de warmte van uw huis. Ramen en dunne, slecht geïsoleerde muren zijn de gebruikelijke locaties waar u condensatie kunt verwachten.
Condensatie kan zwarte schimmel veroorzaken. Zwarte schimmel, of Stachybotrys, is een natuurlijk voorkomende schimmel die moeder natuur helpt items zoals vegetatie af te breken en terug te brengen naar de bodem. Helaas herkent deze schimmel het verschil tussen de binnenkant van uw huis en een beschimmelde appel niet – het vindt alleen de vochtigheid die wordt veroorzaakt door condensatie.


Wat is opstijgend vocht?


Opstijgend vocht is anders dan condensatie, hoewel het hetzelfde uiterlijk kan hebben. Stel je voor dat een spons in een badkuip vol water wordt gedompeld. Water stroomt omhoog door de spons als de spons het water naar binnen zuigt. Huisstenen die op vochtige grond zijn geplaatst, gedragen zich op dezelfde manier als deze spons, en zuigt het water op uit de natte grond om hen heen, in een opwaartse beweging, vandaar de naam “stijgend vochtig”. Bakstenen en metselwerk blijven water opzuigen totdat de zwaartekracht aangeeft dat het zichzelf niet meer metselwerk kan opvoeren, meestal op ongeveer 1,2 meter, en de vochtniveaus zich gewoon ophopen in het getroffen gebied.


Net als de zwarte schimmel op door condensatie aangetaste muren, trekken de natte gebieden die betrokken zijn bij optrekkend vocht ook de sporen van de Stachybotrys-schimmel aan, en dat kan het eerste teken zijn dat u merkt dat u een probleem met optrekkend vocht heeft. U kunt ook de schade aan de buitenkant van uw huis opmerken, met een opvallend vloedmerk op de buitenste stenen.


Verwar opstijgend vocht echter niet met andere veel voorkomende soorten vocht. De muren op de begane grond kunnen last hebben van een vergelijkbare toestand die binnendringt in vocht. Gebruikelijk in met cement gesmolten huizen, of die waar de spouwmuren zijn gevuld, binnendringend vocht is het resultaat van opgesloten vocht dat niet kan ontsnappen, of een toename van waterdamp die de enkele ontsnappingsroutes in een huis overweldigt.

Wat voor soort vocht beïnvloedt mijn huis?

Stijgend vocht, binnendringend vocht en condensatie zijn de drie meest voorkomende soorten vocht voor woningen. Condensvorming Opstijgend vocht Doordringend vocht Elk moet op verschillende manieren worden behandeld en de reparatiekosten voor vocht kunnen sterk variëren, dus het is belangrijk om te weten welk type vocht uw huis beïnvloedt voordat u probeert het te repareren. Hoe slechter de situatie wordt, hoe meer het waarschijnlijk kost om eventuele schade te verwijderen en te repareren – lees onze gids over hoeveel het kost om vocht kwijt te raken voor meer informatie.

condensatie

Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht. Het wordt veroorzaakt door vochtige warme lucht die op koele wanden condenseert, met name in ruimtes die van nature veel luchtvocht produceren, zoals keukens en badkamers. Het is vooral, maar niet altijd, een winterprobleem, omdat muren meestal kouder zijn dan de lucht binnenin. Condensatie kan worden verergerd door centrale verwarming die erg warm wordt en vervolgens weer afkoelt, omdat dit warme, vochtige lucht creëert die vervolgens kan condenseren en condensatie kan veroorzaken. Een gebrek aan ventilatie kan het probleem ook verergeren. Dit kan met name duidelijk zijn in oude huizen, die zijn ontworpen om van nature ‘ademend’ te zijn en vochtige lucht uit het huis te laten verdampen. Het verwijderen van bestaande schoorstenen en energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van luchtdichte dubbele beglazing, kan de ventilatie in oude huizen verminderen en een condensatieprobleem veroorzaken.

Stijgende damp

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat grondwater door een muur of vloer omhoog beweegt. Het is normaal dat muren en vloeren een beetje water toelaten, maar het wordt meestal gestopt om schade te veroorzaken door een barrière die een vochtbestendige baan of vochtbestendig membraan wordt genoemd (zie onderstaande afbeelding). Een vochtbestendige baan is een waterdichte horizontale strook, meestal gemaakt van plastic of bitumenvilt, ingebouwd in de muur op een hoogte van ten minste 15 cm boven het maaiveld. Een vochtbestendig membraan is een materiaalplaat die ondoordringbaar is voor water, dat onder de vloer wordt gelegd. Dit moet worden aangesloten op de vochtbestendige loop zodat het huis effectief wordt afgesloten en wordt beschermd tegen grondwater.

Doordringend vocht


Doordringend vocht wordt veroorzaakt door water dat door muren lekt. Dit type vocht kan zich over uw muren of plafond uitbreiden, maar dit zal horizontaal bewegen in plaats van door muren omhoog te reizen (zoals het geval is met optrekkend vocht). Doordringend vocht wordt meestal veroorzaakt door structurele problemen in een gebouw, zoals defecte dakgoten of dakbedekking, of scheuren in de muren, die water binnenlaten wanneer muren of daken doordrenkt zijn met water tijdens zware regenval. Het kan ook worden veroorzaakt door interne lekken, zoals lekkende leidingen onder de gootsteen of het bad. Je hebt meer kans om binnendringend vocht te krijgen als je in een ouder gebouw met massieve muren woont, omdat nieuwere spouwmuren wat bescherming bieden.