Close

Wat voor soort vocht beïnvloedt mijn huis?

Stijgend vocht, binnendringend vocht en condensatie zijn de drie meest voorkomende soorten vocht voor woningen. Condensvorming Opstijgend vocht Doordringend vocht Elk moet op verschillende manieren worden behandeld en de reparatiekosten voor vocht kunnen sterk variëren, dus het is belangrijk om te weten welk type vocht uw huis beïnvloedt voordat u probeert het te repareren. Hoe slechter de situatie wordt, hoe meer het waarschijnlijk kost om eventuele schade te verwijderen en te repareren – lees onze gids over hoeveel het kost om vocht kwijt te raken voor meer informatie.

condensatie

Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht. Het wordt veroorzaakt door vochtige warme lucht die op koele wanden condenseert, met name in ruimtes die van nature veel luchtvocht produceren, zoals keukens en badkamers. Het is vooral, maar niet altijd, een winterprobleem, omdat muren meestal kouder zijn dan de lucht binnenin. Condensatie kan worden verergerd door centrale verwarming die erg warm wordt en vervolgens weer afkoelt, omdat dit warme, vochtige lucht creëert die vervolgens kan condenseren en condensatie kan veroorzaken. Een gebrek aan ventilatie kan het probleem ook verergeren. Dit kan met name duidelijk zijn in oude huizen, die zijn ontworpen om van nature ‘ademend’ te zijn en vochtige lucht uit het huis te laten verdampen. Het verwijderen van bestaande schoorstenen en energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van luchtdichte dubbele beglazing, kan de ventilatie in oude huizen verminderen en een condensatieprobleem veroorzaken.

Stijgende damp

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat grondwater door een muur of vloer omhoog beweegt. Het is normaal dat muren en vloeren een beetje water toelaten, maar het wordt meestal gestopt om schade te veroorzaken door een barrière die een vochtbestendige baan of vochtbestendig membraan wordt genoemd (zie onderstaande afbeelding). Een vochtbestendige baan is een waterdichte horizontale strook, meestal gemaakt van plastic of bitumenvilt, ingebouwd in de muur op een hoogte van ten minste 15 cm boven het maaiveld. Een vochtbestendig membraan is een materiaalplaat die ondoordringbaar is voor water, dat onder de vloer wordt gelegd. Dit moet worden aangesloten op de vochtbestendige loop zodat het huis effectief wordt afgesloten en wordt beschermd tegen grondwater.

Doordringend vocht


Doordringend vocht wordt veroorzaakt door water dat door muren lekt. Dit type vocht kan zich over uw muren of plafond uitbreiden, maar dit zal horizontaal bewegen in plaats van door muren omhoog te reizen (zoals het geval is met optrekkend vocht). Doordringend vocht wordt meestal veroorzaakt door structurele problemen in een gebouw, zoals defecte dakgoten of dakbedekking, of scheuren in de muren, die water binnenlaten wanneer muren of daken doordrenkt zijn met water tijdens zware regenval. Het kan ook worden veroorzaakt door interne lekken, zoals lekkende leidingen onder de gootsteen of het bad. Je hebt meer kans om binnendringend vocht te krijgen als je in een ouder gebouw met massieve muren woont, omdat nieuwere spouwmuren wat bescherming bieden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *